بازی مرکب ترامپ با پکن روزنه های تجاری در تیررس کاخ سفید
شاپ: بلومبرگ ادعا نمود که تلاش رییس جمهوری آمریکا برای هدف قرار دادن چین بوسیله شرکای تجاری این کشور در سراسر زنجیره تامین جهان، رشد اقتصادی پکن و صادرات آن به واشنگتن را تهدید می کند.
به گزارش شاپ به نقل از خبرگزاری مشرق
از بلومبرگ، چین برای تولید محصولات یا قطعات غائی خود، بطور رو به ازدیادی به کشورهای ثالث وابسته است؛ رویه ای که بعد از اولین جنگ تجاری دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا و اعمال تعرفه های بالاتر بر دومین اقتصاد بزرگ جهان، شتاب گرفت.
به ادعای بلومبرگ اکونومیکس، سهم چین از کل ارزش افزوده تولید کالاهایی که بوسیله کشورهایی مانند ویتنام و مکزیک به مقصد آمریکا صادر می شوند، از ۱۴ درصد در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۲۲ درصد در سال ۲۰۲۳ بالا رفته است.
تحلیلگران بلومبرگ مدعی هستند که اگر ترامپ در هدف قرار دادن «حمل و نقل مرکب/ترکیبی» بوسیله اعمال تعرفه های بالاتر یا الزامات زنجیره تامین موفق باشد، ۷۰ درصد صادرات چین به آمریکا و بالاتر از ۲.۱ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور تهدید خواهد شد. به ادعای این مفسرین، در صورتیکه این محدودیت ها، تمایل کشورها به تجارت با چین را تحت تأثیر قرار دهد، خطر خسارت اقتصادی مازاد نیز وجود دارد.
چانگ شو، رانا ساجدی و دیوید کیو، مفسرین بلومبرگ اکونومیکس در یادداشتی نوشته اند: «جریان تجاری بوسیله کشورهای ثالث هنگفت بوده و در مقابل تعرفه های فعلی آمریکا، همچون یک سپر عمل کرده و شدت ضربه آنها را گرفته است. با این وجود، نظارت های سختگیرانه تر بر حمل و نقل(کالاها) خسارت ناشی از جنگ تجاری را افزایش داده و می تواند فرصت های رشد اقتصادی را در طولانی مدت کم کند.»
آمریکا هم اکنون بطور رو به ازدیادی فشار خود بر چین بوسیله کشورهای دیگر را افزایش داده است. دولت ترامپ با ارسال تعداد زیادی نامه به کشورها ضرب الاجلی را تا اول آگوست(۱۰ مرداد) تعیین و تهدید کرده است که در صورت عدم حصول توافق تجاری، تعرفه هایی بمراتب بالاتر اعمال خواهد شد که حالا مشخص شده این تعرفه های اضافی «حمل و نقل مرکب» را هدف قرار داده است. هرچند واشنگتن توضیح بیشتری ارائه نکرده است اما این تعرفه ها کاخ سفید را قادر می سازد تا طیف گسترده تری از صادرات چین به آمریکا را هدف قرار دهد.
بزرگ ترین کشورهایی که چین برای انتقال کالاهای خود به آمریکا به آنها وابستگی دارد، عبارتند از مکزیک و ویتنام و علاوه بر این، اتحادیه اروپا نیز یک مرکز توزیع کلیدی محسوب می شود. نقش چین در تامین کالای جهان بوسیله کشورهای ثالث می تواند توافقات آمریکا با شرکای تجاری اش را شکل دهد. به نوشته بلومبرگ، نشانه هایی بر اساس ایجاد این توافقات دیده می شود؛ «توافق تجاری آمریکا با انگلیس الزاماتی درباره ی امنیت زنجیره تامین و مالکیت بخش های حساس را شامل می شود.»
تحلیلگران و اقتصاددانان بلومبرگ در عین حال گفته اند «اینکه آمریکا با چه شدتی قادر به اعمال محدودیت های ترابری خواهد بود، در هاله ای از ابهام است. تعاریف آمریکا از کالاهای بومی سازی شده بازهم مبهم است و علاوه بر این، جرئیاتی درباره ی صحت سنجی آن وجود ندارد.»