بانک ها عامل گران شدن ملک هستند

بانک ها عامل گران شدن ملک هستند

به گزارش شاپ، یک کارشناس بازار مسکن اظهار داشت: خرید ملک توسط بانکها نقطه عطفی برای گرانی مسکن بود، در نتیجه بنگاه داری بانکها سبب لطمه رسیدن به بازار مسکن خواهد شد.



به گزارش شاپ به نقل از مهر، بازار مسکن همیشه بخش مهمی از اقتصاد کشورها به حساب می آید، بطوریکه عده زیادی از سرمایه گذاران در این زمینه دادوستد می کنند، اما طی ۵ سال قبل بازار معاملات مسکن با فراز و نشیب های مختلفی روبرو بوده است، این در حالیست که مسکن از اسفند ماه سال قبل با افزایش قیمت رو به رو شده و ادامه این روند تا به امروز سبب دلسرد شدن خیلی از مستأجران شد.
شرایط فعلی بازار مسکن از اواخر سال قبل تا به امروز در رکود تورمی قرار دارد، با وجود ادامه شرایط رکودی در معاملات و کاهش سرعت افزایش قیمت مسکن در امسال، سهم مسکن از سبد هزینه خانوار همچنان در حال افزایش می باشد.
دولت باید برنامه های مسکنی خودرا تدوین کند
در راستای بررسی وضع بازار مسکن، سید منصور غیبی کارشناس بازار مسکن در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه نظام بانکی کشور هم اکنون با ناترازی بسیار بالایی رو به رو است، بر همین مبنا نسبت به اعطای تسهیلات برای ساخت مسکن امتناع می کنند، اظهار داشت: تعدادی از فاکتورها و متغیرهای کلان کشور در بازار مسکن تأثیر می گذارند، به عنوان مثال امسال عده زیادی افراد منتظر انتخابات ریاست جمهوری دولت چهاردهم بودند، برای اینکه فعالان بازار مسکن با استناد به این متغیرها در این بازار رفتار می کنند.
وی افزود: زمانیکه انباشت انتظار در بازار مسکن به تعادل برسد، چهره واقعی خودرا نشان خواهد داد، برای اینکه میزان تقاضای هیجانی مسکن افزایش خواهد یافت، به بیانی دیگر بازار مسکن گرفتار شوک اقتصادی می شود و برمبنای میزان تقاضایی که در بازار شکل می گیرد، قیمت ملک مجدداً در بازار بصورت کاذب گرفتار نوسان و افزایش خواهد شد.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به اینکه اگر هدف گذاری جدی برای کنترل بازار مسکن لحاظ شود، بطور قطع از بازارهای موازی دیگر تأثیر نمی پذیرد، اضافه کرد: اگر در بازار مسکن به درستی سیاستگذاری شود، بی گمان افزایش قیمت سکه، دلار و طلا تأثیری در این بازار به جا نخواهد گذاشت. عدم اجرای برنامه دقیق و سیاست های قابل اجرا در بازار مسکن سبب تشدید بحران و التهاب ها در این بازار خواهد شد و از طرف دیگر با انباشت انتظار برای خرید ملک سبب ادامه افزایش قیمت مسکن می شود.
اقتصاد مسکن ۱۳ درصد از اقتصاد ملی را تشکیل می دهد
وی اشاره کرد: دولت باید هرچه سریع تر برنامه های مسکنی خودرا تدوین کند، تا بتواند قدرت کنترل کردن بازار مسکن را در دست بگیرد. همانطور که واضح است بازار مسکن تأثیر بسیار بالای ریالی دارد و حدود ۱۱ تا ۱۳ درصد از اقتصاد ملی کشور را صنعت ساختمان و بازار ملک و املاک تشکیل می دهد.
غیبی با اشاره به این که اگر بازار مسکن به حال خودش رها شود، سونامی و موج شدیدی از لطمه ها را بر اقتصاد کلان کشور خواهد داشت، اضافه کرد: بازار مسکن اکنون در رکود قرار دارد و رفتار بازیگران به شکلی نیست که این بازار از حالت رکود بیرون رود و سمت رونق معامله مسکن حرکت نماید. روند بازار مسکن از دولت سیزدهم تا به امروز تغییری نکرده و هیچ کدام از سامانه هایی که دولت برای کنترل این بازار راه اندازی کرده، درمان درد بازار مسکن نیست.
بانک ها رغبتی به پرداخت وام مسکن ندارند
وی اشاره کرد: دولت باید ملک هایی که در اختیار نهادهای دولتی خصوصاً بانکها است را به بازار مسکن تزریق کند، تا میزان زمین - مسکن و عرضه و تقاضا تعادل داشته باشد. البته بانکها در عرصه مسکن وام نمی دهند، برای اینکه باتوجه به کاهش نرخ سود وام مسکن از ۲۳ درصد به ۱۸ درصد رغبت بانکها را برای سرمایه گذاری در عرصه ملک و آپارتمان را کاهش داده است.
بانک ها در بازار مسکن بنگاه داری می کنند
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه بانکها بنگاه داری می کنند، افزود: طی یک دهه اخیر بانکها به سپرده مشتریان خود تا متوسط ۳۰ درصد سود بانکی دادند و با سپرده ها حجم زیادی ملک و املاک خریداری کردند، این روند نقطه عطفی برای گرانی مسکن بود، به بیانی دیگر سیاست گران شدن ملک در پی خرید مسکن توسط بانکها در کشور شکل گرفت.
۳۷ میلیون مترمربع زمین دارایی بانکها است
وی اشاره کرد: طبق آمار رسمی سایت کودال منتهی به سال ۱۳۹۹، در داخل ایران حدود ۳۷ میلیون متر مربع دارایی زمین و ملک آپارتمان های بانکها است، در آخر سال ۱۳۹۳ برمبنای ماده ۶۷ قانون رفع موانع ارتقای نظام مالی، بانکها مقرر شدند تا در سه سال و طی هر سال ۳۳ درصد دارایی های خودرا همچون ملک، زمین و مازاد را واگذار کنند، که در حوزه هیچ اتفاقی رخ نداد.
این کارشناس بازار مسکن افزود: علاوه بر ناترازی که اکنون در بازار مسکن به چشم می خورد، یک ناترازی دیگر در عملکرد بانکها خصوصاً بانک مرکزی وجود دارد که اخیراً رییس بانک مرکزی هم در امتداد تسهیلات مسکن اعلام نمود که اگر تسهیلات بخش مسکن را پرداخت نماییم، تورم زا خواهد بود.
با شعار بازار مسکن کنترل نمی شود
غیبی تصریح کرد: هم اکنون بیشتر پاساژهای نوساز توسط بانکها صورت می گیرد، در نتیجه بنگاه داری بانکها سبب لطمه رسیدن به بازار مسکن خواهد شد. دولت نباید در عرصه مسکن شعاری برخورد کند و باید آن چه که با واقعیت تطابق را مورد بررسی قرار دهد، عوامل ناترازی در عرصه بازار مسکن را شناسایی کند تا این بازار به سوی رونق جهش یابد.


منبع:

1403/08/29
12:50:31
5.0 / 5
121
تگهای خبر: آسیب , بازار , برنامه , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
شاپ SHAAP