نحوه چینش سربازان اقتصادی در آرایش جنگی

نحوه چینش سربازان اقتصادی در آرایش جنگی

شاپ: پاشنه آشیل سیاستگذاری در وضعیت جنگی و تحریم، هماهنگی دستگاهها، تجمیع راه حل ها، بررسی شرایط موجود و تبعات تصمیم ها و در نهایت اتخاذ بالاترین راه جهت استفاده بهینه از امکانات موجود است.



به گزارش شاپ به نقل از مهر، محمدرضا کلامی، دبیر سابق ستاد تنظیم بازار و ذخایر استراتژیک کشور در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری مهر نوشت؛ در حالیکه فضای همدلی و اتحاد بعد از حمله تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی به کشورمان در جامعه و مسؤلان دوچندان شد، به نظر می آید مسؤلان و تصمیم سازان حوزه تامین کالاهای اساسی و ضروری مردم نیز باید بالاتر از هر زمان دیگر در راه چابک سازی و تسهیل امور بازرگانان گام بردارند.
پاشنه آشیل سیاستگذاری در شرایط جنگی و تحریم، هماهنگی دستگاه ها، تجمیع راهکار ها، بررسی شرایط موجود و تبعات تصمیم ها و در نهایت اتخاذ بالاترین راه جهت استفاده بهینه از امکانات موجود است. به بیانی دیگر در این شرایط اولویت ها از مدیریت بخشی به اهداف ملی تغییر می یابد و بنابراین، مدیران دستگاه ها در این شرایط وظیفه دارند در نهایت تعامل و همکاری با یکدیگر و بخش خصوصی، جهت تحمیل حداقل تکانه های اقتصادی بر بدنه جامعه گام بردارند.

اهمیت دوچندان تامین خوراک برای حفظ کالاهای سبد پروتئین


در این میان تامین نهاده های دامی از دو جهت اهمیتی دو چندان دارد؛ از یک سو، عدم خودکفایی در تولید این محصولات و از طرفی تأثیر مستقیم آن بر تولید ۵ محصول سبد کالای پروتئین جامعه، نیاز به تسهیلگری برای تامین، پایداری و استمرار فضای با ثبات و آرامش در بازار نهاده ها را ایجاب می کند.
در این راستا به اختصار مروری خواهیم داشت بر با اهمیت ترین راهکارهای استراتژی جنگی و فوق العاده جهت حفظ آرامش ثبات و استمرار تامین نهاده های دام و طیور.

حداکثر بهره از زمان


زمان، با اهمیت ترین اولویت برای تصمیم گیری در شرایط خاص و جنگی است و اتخاذ تصمیم های تسهیل گرانه و با قید فوریت در این شرایط بسیار حیاتی می باشد.
در حوزه تامین نهاده های دامی نیز با اهمیت ترین مطالبه تجار تسریع هر چه سریع تر پروسه خروج از بنادر، فارغ از بروکراسی و اتلاف زمان و منابع مالی است. در این خصوص مواردی از قبیل تخصیص، خرید و انتقال ارز، تیک epl برای خروج کالا از بندر، عرضه در بازار گاه برای کالای وارد شده ای که اظهار نیز دارد باید مشمول تسهیلگری دولت قرار گرفته و بصورت سیستمی و اتوماتیک و بدون نیاز به تمدید ثبت سفارش انجام شود؛ چونکه کالا وارد کشور شده است و خصوصاً در شرایط حساس فعلی باید حتی الامکان بدون کوچک ترین اتلاف وقت به مقاصد مصرف در مرغداری ها و دامداری ها منتقل شود.

موازی کاری ممنوع


لزوم به حداقل رساندن موانع بوروکراتیک که موازی کاری دستگاه ها یکی از مصادیق آن تلقی می شود، اولویتی اساسی است. بعنوان مثال، حذف موازی کاری و نمونه برداری های آزمایشگاهی مشابه سازمان دامپزشکی و استاندارد مطابق بند ۸ ماده ۲۰ قانون اصلاح قوانین مؤسسه استاندارد، می تواند اقدام مؤثری جهت تسهیلگری در شرایط موجود باشد؛ در این خصوص ضروری است مؤسسه استاندارد، آزمایش های مورد نظر و مشابه را بجای واگذاری به لابراتوار های بخش خصوصی و تحمیل هزینه های غیرمتعارف به سازمان دامپزشکی بعنوان متولی تخصصی این امر بسپارد.

تطبیق ماموریت های سازمانی با شرایط موجود


در روزهای درگیری با رژیم صهیونیستی، سازمان دامپزشکی با اتخاذ تصمیمات فوق العاده در مورد تسهیل آزمایش های محموله ها جهت ترخیص سریع تر آنها، واکنش به موقعی را برای تسهیل امور و صرفه جویی در زمان و منابع داشت که می تواند در شرایط فعلی نیز تمدید و تعمیم یابد؛ با این استدلال که شرکتهای واردکننده، پروتکلهای بهداشتی داخلی را با مبادی تامین مبادله کرده و تامین کننده موظف است کالا را مطابق استانداردها و مشخصات کیفی و فنی کشورمان به آنان بفروشد. ازاین رو سازمان دامپزشکی می تواند با درنظر گرفتن مواردی از قبیل گزارش های بازرسی منتخب در مبدا و مقصد اجازه بارگیری و حمل را صادر کند؛ ضمن آنکه رجوع به سوابق نمونه گیری و آزمایش در طول یک بازه زمانی مشخص بطورمثال ۵ ساله از مبادی تامین، می تواند این سازمان را در اتخاذ تصمیم برای انجام یا عدم انجام آزمایش های جزیی تر و طولانی تر یاری کند؛ چون در خیلی از موارد، محموله های مشکل دار خیلی کم و قابل چشم پوشی بوده اند و این سازمان می تواند با آزمایش های رندوم (تصادفی) از برخی محموله ها در جهت این تسهیلگری گام بردارد.

جهاد کشاورزی، ارگان کلیدی جهت تثبیت آرامش بازار


وزارت جهاد کشاورزی را می توان کلیدی ترین ارگان در راستای حفظ و تزریق آرامش در جامعه دانست و نیز در موارد غیر ضروری مانند ویرایش ذی نفع، بانک و … باید تاییدی ها را سیستمی کرده و از انقضای بی دلیل، طولانی شدن پروسه ثبت سفارش و نیاز به تمدید مجدد جلوگیری نماید.
همچنین تمدید اعتبار ثبت سفارش ها از ۳ به ۴ ماه که برای فصل تابستان اجرائی شد نیز باید برای فصل بهار نیز با عنایت به شرایط خاص کشور یک ماهه تمدید شود.
توجه و تأکید بر بهره برداری از نظرات تشکل ها و بخش خصوصی در مورد نیازهای آینده بازار از موارد مهم دیگری است که باید این وزارت خانه برای تسهیل تامین کالاهای اساسی و نهاده های کشاورزی و دامی درنظر بگیرد؛ بعنوان مثال، هنگامی که بخش خصوصی برای تامین نیازهای فصل بهار، اعلام می کند که ضروریست ثبت سفارش در دی ماه باز شود، عمل به این مورد آرامش و ثبات را در بازار بهمراه دارد و حال آنکه باز کردن دیر هنگام ثبت سفارش موجب ایجاد معضلاتی می شود که متاسفانه کمابیش در بازار فعلی دیده می شود. مصداق بارز آن در بازار این روزهای کنجاله سویا مشاهده می شود؛ به صورتی که ثبت سفارشی که باید در پایان سال قبل برای واردات دانه های روغنی گشوده می شد در اردیبهشت ماه انجام شد و با عنایت به عدم وجود دانه در دو ماه نخست امسال برای روغن کشی، بازار با کمبود کنجاله و التهاب مواجه گردید.
از دیگر موارد در جهت تسهیلگری تجارت در شرایط ویژه، تدوین برنامه زمانی و ایجاد امکان کوتاه شدن اختصاص ارز واردکنندگان است که آنان را برای ادامه فعالیت و برنامه ریزی برای خریدهای آینده و ارتباط تجاری با طرف خارجی یاری می کند و حال آنکه هم اکنون خیلی از واردکنندگان با تأخیری بالاتر از ۸ ماه در اختصاص ارز مواجهند.

بخش خصوصی صحنه گردان شود


همچنین در این راستا به استناد فرمایشات مقام معظم رهبری استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی و پرهیز از اقتصاد دولتی است. در جنگ اقتصادی فعلی باید بجای واگذاری امکاناتی همچون ارز و ثبت سفارش با قیمت های بعضاً بالاتر برای شرکتهای دولتی، به بخش خصوصی توجه ویژه ای شود تا بتوانند پاسخگوی نیازهای آینده بازار نیز باشند.

ورود ستاد تنظیم بازار بر سیاست های


بخشی نگر


ستاد تنظیم بازار نیز در جهت تسریع در تصمیم گیری و رفع مشکلات بین دستگاهی در این موارد می تواند نقش آفرین باشد؛ به صورتی که در طول درگیری اخیر خروج کالا همچون نهاده های دامی از استان مازندران به علت تعداد زیاد مسافران ممنوع شده بود که در ادامه احتمالی جنگ و این روند می توانست اثرات سو بر بازار نهاده های دامی داشته باشد؛ ازاین رو ستاد تنظیم بازار و وزارت کشور باید در مواردی از این دست مانع از بخشی نگری و تصمیمات یک طرفه دستگاههای ذی ربط شوند.
از دیگر مصادیق تأثیر منفی بخشی نگری را می توانیم در بازار این روزهای محصول جو ببینیم؛ تعیین نرخ خرید تضمینی بالای ۲۰ هزار تومان برای گندم در مقابل نرخ مصوب ۱۱.۳۰۰ تومان برای جو، کشاورزان را تشویق به کاشت گندم کرده و تولید داخلی جو کاهش می یابد؛ در ادامه نیز عدم اعطای مجوز کافی واردات جو برای فصل بهار به علت پشتیبانی از تولید داخل در عمل بازار این محصول را با التهاب مواجه کرده است.

لزوم بازبینی در سیاست های


ارزی


ارجحیت در پرداخت ارز ترجیحی نیز باید با عنایت به نیاز و کشش و پالس های بازار انجام شود؛ بعنوان مثال، توقف پرداخت ارز ترجیحی به گوشت قرمز یکی از موارد بخشی نگری توسط سازمان های مربوطه بود که البته با دخالت بموقع ستاد تنظیم بازار متوقف گردید. اما هنوز اجرائی نشده است که این امر سبب گران شدن حداقل ۱۰ درصدی گوشت قرمز در یک ماه گذشته و افزایش تقاضای مرغ و عدم پاسخگویی تولید مرغ به این تقاضا به علت عدم تکافوی نهاده است که نتیجه آن در نهایت به افزایش قیمت در بازار مرغ می انجامد.
همچنین کالایی مانند برنج بالاتر از ۵ ماه اولویت ارزی گرفته و به عبارتی ارزی که باید به نهاده ها تعلق می گرفت را به سوی خود هدایت کرده و نتیجه آنکه بازار آرام و با ثبات نهاده های دامی در آستانه ‌پریشانی قرار گرفته است. در نتیجه، این دسته از امور باید با فوریت بازبینی شده و در صورت لزوم به بازار توافقی منتقل شود؛ ورود بازیگران توانمند و استفاده از تمامی ظرفیتهای تامین برنج با نرخ توافقی از دیگر راهکارهای خروج از این وضعیت است.
همچنین دولت باید با تزریق ارز و پرداخت بدهی ۸ ماهه به واردکنندگان نهاده، نسبت به پیشگیری از افزایش بحران و جلوگیری از تبعات ناگوار آن اقدام نماید.

رصد روزانه و مؤثر زنجیره های تامین تا تولید


بر این اساس پیگیری روزانه معاونت های ذی ربط مانند معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل فرایندهای زنجیره تامین تا تولید دام و طیور همچون ضرورت های اساسی است و کمک همه ارکان وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار برای تامین ارز نهاده های دام و طیور باید با اهمیت ترین اولویت دستگاه ها باشد، این امر می تواند به کل زنجیره تامین و تشکل های مربوطه نیز تسری یابد.
در کل باید درنظر گرفت در شرایط خاص جنگی و آماده باش، کشور به آرامش و ثبات در تامین نیازهای اولیه با استفاده از شجاعت مدیران در تصمیم گیری، مسئولیت پذیری دستگاه ها، تسهیل گری حداکثری و پرهیز از بخشی نگری نیاز دارد.

1404/04/17
12:52:13
5.0 / 5
21
تگهای خبر: آرامش , ارز , استاندارد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
شاپ SHAAP