استاندار مطرح كرد؛
نمایشگاه اینوکس فرصتی برای بهره برداری از ظرفیتهای بازار سرمایه در توسعه اقتصادی خراسان رضوی
به گزارش شاپ، خراسان رضوی استاندار خراسان رضوی بر اهمیت نمایشگاه مشهد اینوکس و بهره برداری بهینه از این رخداد تاکید کرد و اظهار داشت: این نمایشگاه اتفاق خوبی است، مشروط به این که بتوانیم از آن به خوبی استفاده نمائیم و تلاش نماییم این فرصت را استمرار دهیم تا هر سال در تقویم نمایشگاهی کشور قرار گیرد.
غلامحسین مظفری اول خرداد، در نشست تخصصی فعالان اقتصادی استان با روسا و مدیران ارشد بورس کشور با اشاره به نقش بازار سرمایه در تامین مالی اقتصاد کشور، اظهار داشت: اقتصاد کشورمان عمدتا بر پایه تامین مالی از بانکها استوار شده است که این روند در دنیا عرف نبوده و به مفهوم ناپایداری است. بالاتر از ۹۰ درصد تامین مالی در کشور بوسیله بانکها به انجام می رسد، در صورتیکه بانکها بیشتر برای تامین مالی پروژه های کوچک و کوتاه مدت مناسب هستند و برای پروژه های بزرگ باید از ظرفیت بازار سرمایه بهره برد.
وی اضافه کرد: جلساتی مانند این جلسه، فرصتی بسیار مهم جهت استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه به شمار می روند. روز گذشته شهرداری مشهد در نمایشگاه اینوکس، قراردادی چند ۱۰میلیارد تومانی با بانک رفاه به امضا رساند که نقطه آغازی برای ظرفیتهای بزرگ استان خواهد بود.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به وجود بالاتر از ۶۰۰۰ واحد تولیدی و ۶۰۰ واحد دانش بنیان در استان، اضافه کرد: پشتوانه علمی مناسبی از دانشگاه ها و پارک های فناوری داریم که زمینه بهره برداری از تامین مالی بازار سرمایه را فراهم می آورد.
مظفری اشاره کرد: ما از نظر حقوقی محدودیتی در صدور مجوز نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر در استان نداریم. چارچوب حمایت بورس از نیروگاه های تجدیدپذیر نیز در دستور کار قرار دارد. حتما در فرصت مناسب، مرکز مالی در مشهد راه اندازی خواهد شد که این مرکز اهمیت زیادی برای استان دارد و باید از این فرصت بهره برداری نماییم. از مدیران ارشد بورس تقاضا داریم که حداقل ۱۰ شرکت خراسانی امسال وارد بورس شوند و ما نیز تشویق و تشویق آنها را پیگیری می نماییم.
استاندار خراسان رضوی اضافه کرد: برای تامین مالی پروژه های نیمه تمام، ستاد ویژه ای با همکاری اتاق تجاری تشکیل خواهد شد تا پروژه هایی که امکان تامین مالی بوسیله فرابورس را دارند، در اولویت قرار گیرند و به عاقبت برسند.
مظفری اظهار داشت: باید از نمایشگاه مشهد اینوکس و فاینکس به نحو احسن بهره برداری نماییم و امیدواریم این رویداد استمرار یابد و به نقطه ای برای توسعه پایدار بازار سرمایه و اقتصاد استان تبدیل گردد.
سپس محمدعلی شیرازی، مدیرعامل فرابورس ایران بیان کرد: امسال با عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» نام گذاری شده و باید تاکید کرد که تنها خود تولید مدنظر نیست، بلکه تمام زنجیره و زیرساخت هایی که به تولید منتهی می شوند، جزئی از این عنوان هستند. دغدغه فعلی بازار سرمایه نیز همین زیرساخت هاست، چونکه خیلی از ناشران ما مستقیماً با مشکلات زیرساختی مانند تامین برق و انرژی مواجه اند. اگر این زیرساخت ها گرفتار ناترازی شوند، بازار سرمایه نیز نمی تواند کارکرد مؤثری داشته باشد.
وی اضافه کرد: خوشبختانه طی چند سال اخیر در استان خراسان رضوی شاهد تغییر پارادایم جدی به طرف استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه بوده ایم. این استان، که قبل تر یکی از کم سهم ترین ها در بازار سرمایه بود، سال قبل بعد از تهران بیشترین مشارکت را در عرضه اولیه (IPO) داشت. البته ابزارهای بازار سرمایه تنها مختص به IPO نیست. ما در فرابورس برای هر میزان سرمایه و برای انواع روش های تامین مالی، ابزارهایی داریم. بازار اول و دوم برای پذیرش شرکت های بالغ، بازار نوآوران برای شرکت های نوپا و بازار سوم برای شرایط خاص طراحی شده اند.
شیرازی با اشاره به ابزارهای نوین تامین مالی اظهار داشت: یکی از ابزارهایی که اخیراً بسیار مورد استقبال قرار گرفته، تامین مالی جمعی است. سال قبل حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان بوسیله این تکنیک در کشور تامین مالی صورت پذیرفت. همین طور انواع صندوق های سرمایه گذاری خصوصی مانند صندوق های PE (سرمایه گذاری خصوصی) و PC (صندوق های پروژه) نیز در دسترس هستند. هفته گذشته نیز اقداماتی برای پذیرش برخی پروژه های نیمه تمام در دست انجام بوده که امیدواریم تا آخر سال، پروسه تامین مالی آنها کامل شود. در سال قبل تنها در استان خراسان رضوی، بالاتر از ۴۵۰۰ میلیارد تومان تامین مالی برای شرکتها انجام شده و ما مشتاق هستیم سهم استان در این زمینه بالاتر از پیش افزایش یابد.
وی تاکید کرد: در کنار ابزارهای سنتی تامین مالی، بازار سرمایه می تواند به عنوان مکمل درنظر گرفته شود، اما نکته مهم این است که پروژه هایی که امکان تامین مالی از این مسیر را ندارند، بطور معمول فاقد توجیه اقتصادی هستند. خیلی از پروژه هایی که توسط دولت معرفی می گردند، از نظر اقتصادی صرفه لازم را ندارند. از طرفی، اگر مسئولیت اجتماعی شرکتها بیش از اندازه بالا باشد و از حالت معقول بیرون رود، بنگاه ها دیگر انگیزه ای برای ورود به بازار سرمایه نخواهند داشت.
مدیرعامل فرابورس ایران به موضوع انرژی های تجدیدپذیر نیز اشاره نمود و اضافه کرد: نیروگاه بادی بینالود هم اکنون در فرابورس پذیرفته شده است و ما به توسعه نیروگاه های خورشیدی نیز تاکید داریم. با این وجود، یک نگرانی جدی درباره ی مدل فعلی راه اندازی نیروگاه های خورشیدی وجود دارد. متاسفانه در ایران، این نیروگاه ها عمدتا بصورت خرد و پراکنده ایجاد می شوند، که در نهایت فاقد صرفه اقتصادی هستند. پیشنهاد من این است که شرکت هایی تخصصی برای ایجاد زیرساخت های کلان نیروگاه های خورشیدی و تجدیدپذیر تشکیل شوند.
ایشان سپس با اشاره به نقش صادرات در موفقیت شرکتها اظهار داشت: صادرات محور بودن دیگر یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است. شرکت هایی که دارای ظرفیت صادراتی هستند، کلاس کاری متفاوت و ساختارهای قوی تری دارند و در بازار سرمایه نیز به عنوان نقاط قوت شناسایی می شوند.
شیرازی با اشاره به ظرفیتهای جدید خدماتی اظهار داشت: ما مشتاقیم شرکت های حوزه خدمات، همچون سرگرمی، به فرابورس وارد شوند. نخستین شرکت سرگرمی پذیرفته شده در فرابورس، متعلق به استان خراسان رضوی بوده است. این نشان میدهد که استان ظرفیت بالایی برای حضور در بخش های نوآورانه دارد. با این وجود، یکی از دلیلهای اصلی عدم تمایل برخی کسب وکارها مانند هتل ها برای پذیرش در بورس، سود جاری پایین آن هاست. بااینکه ارزش املاک این هتل ها در طولانی مدت بیشتر می شود، اما سرمایه گذار به سود جاری نگاه می کند، نه فقط ارزش دارایی ها.
وی تاکید کرد: فرابورس قیمت گذاری نمی کند، بلکه این بازار است که قیمت را کشف می کند. سهامداران نیز برمبنای سودآوری تصمیم به خرید می گیرند. این شفافیت و کشف واقعی قیمت، یکی از خاصیت های اساسی بازار سرمایه است که باید برای جذب مشارکت بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران اشاره کرد: چند سال پیش ایده ای تحت عنوان «مرکز مالی مشهد» مطرح کردیم اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده. اگر بدنبال ایجاد تحول در مشهد هستیم، ایجاد چنین مرکزی ضرورت دارد. اتاق تجاری و استانداری باید همانند کشورهای درحال توسعه در ایجاد مرکز مالی نقش آفرینی کنند تا فضای رقابتی شکل گیرد و کیفیت کارها ارتقا یابد. تاکید می کنم راه اندازی مرکز مالی برای مشهد لازم است و از مسئولان تقاضا دارم برای تحقق آن اقدام نمایند.
وی ادامه داد: در عرصه تامین مالی نیروگاه های تجدیدپذیر نیز بورس تهران برنامه هایی جدی دارد. نخستین «صندوق مالی انرژی های تجدیدپذیر» را در بورس تهران راه اندازی خواهیم کرد. هم اکنون خیلی از فعالان بخش خصوصی علاقه ای به راه اندازی نیروگاه های خورشیدی ندارند؛ بدین سبب باید با مدل هایی جدید و فشار به دولت و سازمان ساتبا بوسیله سهامداری، نظام تامین مالی این حوزه را بهبود داد تا سرمایه های خرد نیز وارد این بازار شوند. این حمایت در امتداد کمک به دولت می باشد. حال با همکاری شرکت مپنا مدلی طراحی نموده ایم که هدف آن اجرای پروژه هایی در مقیاس بالاتر از ۱۰۰۰ مگاوات است. پس از راه اندازی صندوق، به شکل گسترده اطلاع رسانی خواهیم کرد و حتی در صدا و سیما نیز اعلام آمادگی کرده ایم. تجربه ما در تامین مالی بالاتر از ۳۰۰۰ میلیارد تومان در بورس تهران وجود داشته و پس از راه اندازی این صندوق، بالاتر از پیش در این زمینه فعال خواهیم شد.
مدیرعامل بورس تهران اشاره کرد: ایرادی که امروز در اقتصاد ایران وجود دارد، این است که برندهای داخلی باید به سطح بین المللی ارتقا یابند تا بتوانند بازارهای بزرگ تر را فتح کنند. در نظام ارزش گذاری بازار سرمایه، شرکت های صادرات محور تفاوت جدی با شرکت های فقط داخلی دارند و این تمایز باید مورد توجه قرار گیرد. به نظر بنده، استان هایی مثل خراسان رضوی که ۹۰ درصد اقتصاد آن در اختیار بخش خصوصی است، زمینه بسیار مساعدتری نسبت به استان هایی دارند که اقتصاد آنها دولتی است. استان هایی که اقتصاد خصوصی دارند، نرخ بیکاری پایین تری دارند و توان تولید ثروت بیشتری را دارا هستند؛ بدین سبب باید از ظرفیت استان هایی مثل خراسان رضوی حداکثر استفاده را در بازار سرمایه داشت.
گودرزی عنوان کرد: ما در بازار سرمایه بر این باوریم که مسئولیت اجتماعی بنگاه ها نباید تنها جنبه عام المنفعه یا خیریه ای داشته باشد، بلکه باید منجر به خلق ثروت برای همان بنگاه شود. مسئولیت اجتماعی باید در طولانی مدت سودآور باشد تا سبب پایداری اقتصادی شرکت شود. در حقیقت، ما بدنبال این هستیم که مسئولیت اجتماعی با منطق اقتصادی ترکیب شود. به عنوان مثال، نگهداری از بیماران خاص یا راه اندازی مدرسه اگر نتواند به افزایش ارزش شرکت منجر شود، از دید سرمایه گذار بازار سرمایه جذاب نخواهد بود. نکته دوم این است که پروژه هایی که اقتصادی نیستند و سودآوری ندارند، در اصل نباید بوسیله بازار سرمایه تامین مالی شوند. در کشورهای توسعه یافته نیز پروژه های زیربنایی فقط زمانی وارد بازار سرمایه می شوند که توجیه اقتصادی داشته باشند.
وی با اعلان اینکه چند سال است که استراتژی خودرا در بورس تهران تغییر داده ایم، عنوان کرد: استانداردهای ما با فرابورس متفاوت می باشد. بعنوان مثال، چند سال پیش مصوب کردیم که فقط شرکت هایی با سرمایه بالای ۱۰۰ میلیارد تومان امکان ورود به بورس تهران را داشته باشند. البته این به مفهوم عدم همکاری با شرکت های کوچک تر نیست. ما آماده ایم پذیرای شرکت های هتل داری، خدماتی، و حتی شرکت های هواپیمایی باشیم، به شرط آنکه شفافیت لازم را داشته باشند. عمده تولید ناخالص داخلی کشورهای توسعه یافته از بخش خدمات تامین می شود و ما نیز در ایران باید به سوی همین الگو حرکت نماییم. پیش نیاز این امر شفافیت عملکرد شرکت هاست.
مدیرعامل بورس تهران اظهار داشت: تاکید کنم که بورس نه در افزایش قیمت سهام نقشی دارد، نه در پایین آوردن آن. ما نقش داوری داریم. اگر بازیگری در میدان خوب یا بد عمل می کند، مسئولیت آن با ما نیست. کیفیت بنگاه ها و نحوه عملکرد آنها به خودشان بازمی گردد و ما فقط بستر عرضه و تقاضا را فراهم می نماییم.
سپس محمدعلی چمنیان، نایب رییس اتاق تجاری خراسان رضوی در قسمتی از این جلسه اشاره کرد: رتبه محیط کسب وکار استان در سال گذشته، از جایگاه بیست ودوم کشور به رتبه نخست ارتقا یافت. این ارتقا نتیجه یک همگرایی مؤثر میان بخش اجرائی و حاکمیتی استان بوده است؛ همگرایی ای که موجب ایجاد امیدواری تازه ای در بین فعالان اقتصادی نسبت به بهبود شرایط اقتصادی شده و فرصت های قابل توجهی را به همراه آورده است، خصوصاً در عرصه بازار سرمایه که می تواند تامین مالی بنگاه های اقتصادی استان را به خوبی بر عهده بگیرد.
وی با اشاره به خاصیت های خاص اقتصاد خراسان رضوی اظهار داشت: بالاتر از ۹۰ درصد فعالان اقتصادی در این استان را بخش خصوصی تشکیل می دهد. شاید ورود شرکت های استان به بازار سرمایه کمی دیرتر از متوسط کشوری شروع شده باشد، اما این روند حال با سرعت بالایی درحال پیشرفت است. قبل تر یکی از موانع مهم ورود به بازار سرمایه، مسئله شفافیت بود که خوشبختانه خیلی از چالش های در رابطه با آن، حال مرتفع شده و زیرساخت های لازم بصورت خودکار و تدریجی درحال تکمیل شدن است.
چمنیان اضافه کرد: امروزه دیگر آشنایی با بازار سرمایه در سطح مطلوبی قرار دارد و نگرانی عمده ای درباره ی ورود به این عرصه وجود ندارد. اتفاقاً خیلی از بنگاه ها و فعالان اقتصادی استان حال بدنبال استفاده از ظرفیتهای این بازار هستند.
در ادامه نشست، حسین محمدیان، رییس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق تجاری خراسان رضوی، درباب «تولید صادرات محور» عنوان کرد: باتوجه به پیوستن رسمی جمهوری اسلامی ایران به توافق نامه های منطقه ای، خصوصاً اتحادیه اقتصادی اوراسیا که از تاریخ ۲۵ اردیبهشت ماه اجرائی شد، قاعدتاً باید ظرفیتهای تولیدی کشور و خصوصاً استان، متناسب با این فرصت توسعه یابد.
به گزارش شاپ به نقل از روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، وی ادامه داد: هم اکنون تعداد شرکت های صادرات محور که بتوانند با ظرفیت بالا برای این بازارها تولید کنند، محدود است. یکی از دلیلهای اصلی این کمبود، فقدان سرمایه گذاری کافی در بخش سرمایه ثابت طی سالهای قبل و تحت تأثیر تحریم ها بوده است. بر همین اساس، پیشنهاد مشخص ما این است که بازار سرمایه فعالانه وارد حوزه تولید شود؛ خصوصاً شرکت هایی که پایه فعالیت آنها صادرات است، باید مورد حمایت ویژه قرار گیرند.
در آخر این جلسه، تفاهم نامه ای درباب ایجاد مراکز مالی و کمک به شرکت های استان برای ورود به بورس بین استانداری خراسان رضوی، شرکت های بورس تهران و فرابورس و اتاق تجاری، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی به امضا رسید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب