پیش رونق بازار مسکن در فروردین

پیش رونق بازار مسکن در فروردین

سه نمایه از بازار مسکن شهر تهران در فروردین ماه گویای آنست که با وجود فاصله گرفتن قیمت ها از توان متقاضیان، بازار مسکن به سمت پیش رونق نسبی می رود؛ داده های غیررسمی از افزایش 3.7 درصدی قیمت های قطعی نسبت به اسفند پارینه حکایت دارد اما نرخ های پیشنهادی 1.6 درصد افت کرده که می تواند علامت کوچک شدن حباب این بازار باشد.


به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، بازار مسکن شهر تهران در فروردین ماه ۱۴۰۱ از یک طرف با ادامه روند تخلیه حباب قیمتی و در سوی مقابل رشد نسبی قیمت در معاملات قطعی مواجه بود. بررسی های غیررسمی گویای آن می باشد که نرخ های پیشنهادی کانال ۵۰ میلیون تومان را از دست داده و از ۵۰ میلیون و ۷۷۶ هزار تومان در هر متر مر بع به ۴۹ میلیون و ۹۶۵ هزار تومان رسیده که افت ۱.۶ درصد را نشان داده است.
در سوی مقابل اما نرخ های قطعی بر مبنای وزن دهی به مناطق با عنایت به تعداد معاملات صورت گرفته از افزایش ۳.۷ درصد حکایت دارد؛ به صورتی که بررسی غیررسمی معاملات صورت گرفته گویای آن می باشد که میانگین قیمت های قطعی از متری ۳۳.۷ میلیون تومان در اسفندماه ۱۴۰۰ به متوسط ۳۴.۱ میلیون تومان در فروردین ماه ۱۴۰۱ رسیده است. این در شرایطی است که بانک مرکزی میانگین قیمت هر متر مربع مسکن شهر تهران در اسفندماه سال قبل را ۳۵.۱ میلیون تومان در هر متر مربع اعلام نمود.
مطابق اطلاعات به دست آمده از سامانه کیلید، عرضه مسکن در فروردین امسال ۳۱ درصد نسبت به اسفند پارینه کاسته شده است. این شاخص از تغییرات تعداد آگهی های فروردین نسبت به اسفند به دست آمده است. البته با عنایت به نیمه تعطیل بودن فروردین و همزمانی آن با ماه مبارک رمضان، افت تعداد آگهی ها نمی تواند ملاک کاهش تمایل برای فروش باشد.
از جانب دیگر تقاضای خرید ملک با رشد روبرو شده است. تغییرات میزان بازدید آگهی ها که شاخصی برای تمایل به خرید مسکن به حساب می آید از افزایش ۹.۸ درصد نسبت به اسفندماه حکایت دارد. هم چنین میزان بازدید از آگهی های رهن و اجاره با رشد قابل توجهی نسبت به اسفند روبرو شده و رشد ۱۲۲ درصدی را به ثبت رسانده است.
اگر بخواهیم تحلیلی بر داده های مذکور داشته باشیم طرف تقاضا در بخش خرید و فروش، انتظارات تورمی را در ذهن دارد. بررسی های میدانی از مشاوران املاک نیز نشان داده است با عنایت به تجربه سالهای گذشته در خصوص رونق نسبی بازار مسکن در ماه های اردیبهشت و خرداد، بطور معمول انتظارات تورمی در سه ماهه نخست سال بر این بازار سایه می اندازد. از جانب دیگر نزدیک شدن نرخ های پیشنهادی به قیمت های قطعی به رونق این بازار کمک می نماید. طی حدود ۱.۵ سال قبل قیمت های پیشنهادی از حدود ۵۷ میلیون تومان در هر متر مربع به ۴۹ میلیون تومان رسیده است.
در بخش اجاره نیز جهش قابل ملاحظه ۱۲۲ درصدی بازدید از آگهی ها به شکلی نمایانگر نزدیک شدن به فصل جابه جایی است. آمارهای رسمی از افزایش ۴۶ درصدی سالیانه اجاره بها در اسفند سال قبل نسبت به اسفند ۱۳۹۹ حکایت دارد. برای سالجاری هنوز نرخ رشد اجاره کشف نشده اما فعالان بازار انتظار دارند بخش اجاره به تدریج میزان عقب ماندگی خودرا با نرخ رشد قیمت مسکن جبران کند.
عوامل مختلفی بر نوسانات قیمت خانه اثرگذار است که از آن جمله می توان به تورم عمومی ۳۹ درصد، رشد نقدینگی، رشد حدود ۵۰ درصدی نهاده های ساختمانی، پایین بودن سرعت اجرای طرح نهضت ملی مسکن، رکود ساخت و ساز در بخش خصوصی، افزایش نرخ دلار از کانال ۲۵ هزار تومان به کانال ۲۸ هزار تومان، خواب یک ساله بازار مسکن ناشی از مذاکرات وین و انتظار جبران بخشی از عقب ماندگی این بازار اشاره نمود. اسفندماه سال قبل قیمت ها در بازار مسکن شهر تهران تنها طی یک ماه ۶.۲ درصد رشد کرد. آن هم در شرایطی که بازار یک سال در ثبات نسبی به سر برده بود و رشد سالیانه آن ۱۶ درصد اعلام گردید.
محمد عدالت خواه ـ کارشناس مسکن ـ در تحلیل شرایط فعلی این بازار به ایسنا اظهار داشت: یکی از دلیلهای اصلی افزایش قیمت مسکن در اواخر سال قبل به کاهش ارزش پول ملی برمی گردد. واقعیت این است که با عنایت به تورم موجود جامعه نمی توان انتظار داشت همه چیز گران شود اما قیمت مسکن افزایش پیدا نکند. علت رکود بخش مسکن پارسال این بود که سالهای پیش از آن بیش از اندازه گران شده بود و برای مدتی این روند متوقف گردید.
وی ادامه داد: تفاوت این دوره بازار مسکن با دوره های قبلی این است که در زمان رکودهای قبلی، ارزش پول ملی تا این حد افت نمی کرد و قیمت کالاها تا این مقدار افزایش نداشت. اما زمانی که همه اجناس گران می شود بازار مسکن هم با مقداری تاخیر آغاز به حرکت می کند.
این کارشناس مسکن، طولانی شدن روند مذاکرات وین را در بلاتکلیفی یک سال گذشته بازار مسکن موثر دانست و اظهار داشت: مردم فکر می کردند برجام بزودی امضا خواهد شد و گشایش مالی ایجاد می شود ولی مذاکرات به کندی پیش می رود. از طرفی با تورم بالا مواجهیم. ازاین رو مردم به سمت دارایی هایی می روند که ارزش پول آنها را حفظ کند.
عدالت خواه ضمن اشاره به عبور نقدینگی از ۴۵۰۰ هزار میلیارد تومان اظهار داشت: این حجم از ورود پول به بازار دائما ایجاد تورم می کند و به بی ارزش شدن پول ملی می انجامد. درآمد دولت از فروش نفت مقداری افزایش پیدا کرده اما با عنایت به تورم و رشد دستمزدها هزینه ها بالا رفته است. این مسائل خواه ناخواه در بازار مسکن تاثیر می گذارد.
وی درباره پیشبینی بازار مسکن امسال اظهار داشت: در صورتی می توانیم انتظار ثبات یا کاهش قیمت خانه را داشته باشیم که عوامل موثر بر این بازار مثل تورم عمومی، رشد نقدینگی، افزایش قیمت نهاده های ساختمانی کنترل شود و ساخت و ساز افزایش پیدا کند اما هیچ یک از موارد مذکور محقق نشده، ازاین رو احتمال رشد بازار مسکن امسال وجود دارد.



1401/02/06
23:45:43
5.0 / 5
800
تگهای خبر: ارز , بازار , خواب , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
شاپ SHAAP