5 قدم جهت راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه

5 قدم جهت راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه

شاپ: در ادامه با 5 گام مهم جهت راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه آشنا می شوید.



به گزارش تجاری خبرگزاری مهر، جهت راه اندازی آزمایشگاه به شکل اصولی باید جواب ۵ سوال را داشته باشید.
تجهیزات خاصی که برای آزمایشگاه خود نیاز دارید به پنج سوال بستگی دارد:
۱. چه چیزی را تست و آزمایش می کنید؟
۲. کدام آزمایش و تست را نیاز دارید و چندبار در روز انجام می شود؟
۳. آیا قصد آزمایش در چندین مکان را دارید؟
۴. آیا فضای آزمایش در دسترس است؟
۵. جامعه مورد نظر شما چه کسانی هستند؟
مراحل راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه قدم به قدم
برای راه اندازی آزمایشگاه، با داشتن پاسخ ۵ سوال می توان تشخیص داد ابتدا برای آزمایشگاه چه تست و آزمایش هایی مورد نیاز هست، سپس با مطالعه شرح آزمایش ها، فهرست دستگاهها و شیشه آلات و متراژ مورد نیاز آزمایشگاه تخمین می شود. سپس باید مکان آزمایشگاه را انتخاب کنید. این مکان باید تهویه هوای مناسبی داشته باشد، نور خوبی داشته باشد، دسترسی در داخل شرکت به سهولت صورت گیرد و از همه مهم تر لوله کشی گاز و آب و خروجی فاضلاب باید بصورت استاندارد صورت گیرد.
۱. ابتدا آزمایش های مورد نیاز را فهرست کنید
لیست آزمایش ها و تعداد دفعات آزمایش در روز تعداد پرسنل مورد نیاز آزمایشگاه، فضای مورد نیاز و از همه مهم تر موارد دستگاهها را مشخص می کند. برای مثال در صنعت شکلات سازی آزمایش مواد اولیه، آزمایش کنترل کیفیت پروسه تولیدی و آزمایش های کیفیت محصول نهایی صورت می پذیرد. کنترل کیفی مواد اولیه شامل آزمایشاتی مثل اندازه گیری رطوبت، آزمایشات پراکسید و اسیدیته، تعیینPH، تعیین سختی آب، تعین کلر آب، تعیین بریکس، اندیس پروکسید روغن و غیره است. این موارد برای کنترل کیفی محصول باید از قبل بر روی مواد غذایی انجام گیرد تا درجه کیفیت هر یک از مواد اولیه مشخص گردد و در صورت بی کیفیت بودن مواد اولیه آنها را رد کرده و از مواد اولیه بهتری استفاده گردد.
۲. انتخاب مکان مناسب آزمایشگاه
حال باتوجه به قدم اول می دانیم چه تعداد پرسنل نیاز داریم، به ازای هر پرسنل دست کم ۴ متر مربع فضا لازم است تا امکان آزمایش ها برقرار شود. در آزمایشگاهی که ۴ نفر مشغول به کار هستند یک اتاق با حداقل مساحت ۱۶ متری کفایت می کند. همچون موارد مهم دیگر در آزمایشگاه تهویه هوای مناسب و نورگیری خوب است. به سبب کار حساس و مهم این قسمت باید حتما شرایط کاری پرسنل مناسب باشد تا خطا به حداقل برسد.
۳. سکوبندی و میزبندی مناسب آزمایشگاه برای آغاز به کار
از با اهمیت ترین و اساسی ترین ارکان آزمایشگاه سکوبندی مناسب می باشد که باید استاندارد و با دقت صورت گیرد تا بیشترین استفاده از فضا صورت گیرد. سکوبندی با کابینت های معمول بسیار متفاوت می باشد. سکوبندی دارای چهارچوب فولادی بصورت زیرساخت است و دارای رویه ضد اسید به همراه مواد دو جزئی ضداسید است. لبه های سکو دارای نبشی های pvc برای جلوگیری از ریختن مواد اسیدی روی افراد است.


سکوبندی در آزمایشگاه میکروبی و شیمی متفاوت می باشد چونکه در آزمایشگاه شیمی تعدادی از بسته های مواد شیمیایی حتما باید دور از نور مستقیم یا به دور از هرگونه نور قرار بگیرند یا برخی از مواد شیمیایی باید در دماهای پایین و ثابت انبار شوند. پس نیاز است تعداد بیشتری کابینت، قفسه، کشو ثابت و متحرک و کمد قرار داده شود. همچنین جنس کمدها باید به شکلی باشد که اگر مواد شیمیایی امکان تبخیر یا تصعید داشته باشند اولاً بخارات از کمدها خارج نشود، ثانیا مقاومت کمدها به قدری بالا باشد که در اثر ماندگاری مواد شیمیایی گرفتار خوردگی، زنگ زدگی و بطور کلی تخریب نشوند. در آزمایشگاه های میکروبی نیاز کمتری به انواع کمدها و قفسه ها دیده می شود و بیشتر باید امکانات و شرایط مناسب برای تمیز نگه داشته شدن محیط و جلوگیری از پخش آلودگی ها فراهم گردد.
۴. تجهیز آزمایشگاه با خرید دستگاهها و شیشه آلات
از قدم اول باتوجه به دانستن فهرست آزمایش های مورد نیاز و با مطالعه شرح هر آزمایش، می دانیم چه دستگاه و شیشه آلاتی در پروسه به کار می رود. با داشتن فهرست دستگاهها، بهتر است فهرست دستگاهها را برای شرکت های عرضه کننده بفرستید و از هر کدام فهرست قیمت تهیه کنید و بصورت تلفیقی از چند شرکت خرید کنید تا اگر کیفیت یکی از شرکتها پایین بود بصورت کامل متضرر نشوید.


برای جانشانی دستگاهها اول تجهیزات بزرگ مانند هود لامینار و هود شیمیایی را تهیه و جانشانی کنید. سپس به دنبال دستگاه های کوچک مانند آون و انکوباتور و دستگاه های اندازه گیری بروید.
۵. قدم آخر راه اندازی و دستورالعمل های آزمایش است
قدمی که در ایران به خوبی رعایت و اجرا نمی گردد. فراهم کردن دستگاه های باکیفیت و اقلام مورد نیاز بدون دستوالعمل اجرای مناسب و بدون آموزش، ناکارآمد است. برای مثال دستگاه هود لامینار که یک اتاق clean room کوچک است، باید قبل و بعد هر بار استفاده با الکل و ضد عفونی کننده های مختلف، استریل شود تا کارآیی بالایی داشته باشد. این در حالیست که تعدادی از آزمایشگاه ها در کشور درب دستگاه هود لامینار را پس از استفاده باز می گذارند و این خود عاملی برای لطمه به دستگاه و عملکرد نادرست و خسارت به آزمایشگاه است.
جمع بندی:
هر مرحله بالا مستلزم مطالعه و حساسیت است تا بهترین خروجی را برای شما فراهم آورد. در ۵ قدم بصورت صحیح یک آزمایشگاه استاندارد را راه اندازی کنید و با بالاترین توان از آن بهره ببرید. در امتداد تجهیز آزمایشگاه شرکت های فراوانی بعنوان تولید کننده و نماینده وجود دارند، سفارش می نماییم با سرچ اسامی محصولات در گوگل و مشاوره و صحبت با بهترین تامین کنندگان مبادرت به خرید و تجهیز آزمایشگاه کنید. در صورت خرید دستگاه از دیوار و آگهی ها حتما از صحت دستگاه مطمئن شوید.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.


منبع:

1400/10/09
17:48:04
5.0 / 5
957
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , تولید , حساسیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
شاپ SHAAP