سكته بازار مسكن بعد از رشد هشت ماهه

سكته بازار مسكن بعد از رشد هشت ماهه

به گزارش شاپ با وجود آنکه آمار کلی از رشد ۳۳ درصدی معاملات مسکن در کشور طی ۱۰ ماهه ابتدای سال جاری حکایت دارد که بخش قابل توجهی از آن به هشت ماهه اول برمی گردد، یک دفعه خرید و فروشها در دو ماه اخیر با افت ۳۲ و ۳۰ درصد روبرو شده است؛ این مورد می تواند تحت تأثیر انتظارات کاهشی بعد از تحولات سیاسی آبان ماه باشد.


به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، خرید و فروش ملک در کل کشور طی ۱۰ ماهه ابتدای سال جاری ۳۳ درصد و در شهر تهران ۲۰ درصد رشد داشته است. معاملات مسکن هم در تهران طی همین زمان ۲۳ درصد افزایش نشان میدهد. این آمار می تواند نشانه هایی از افزایش تدریجی توان طرف تقاضا باشد. هرچند با افت قیمت ارز و امیدواری به ثبات اقتصادی، معاملات مسکن از حدود دو ماه قبل به حالت تعلیق درآمد.
قبل از آذرماه بازار مسکن به تدریج در حال گرم شدن بود. آمار اتحادیه املاک نشان میدهد که معاملات ملک در شهریورماه ۱۱۹ درصد، در مهرماه ۱۲۶ درصد و در آبان ماه ۶۷ درصد نسبت به ماههای مشابه سال قبل رشد یافته است. یک دفعه از نیمه آبان تحت تأثیر کاهش نرخ ارز و تحولات سیاسی ایالات متحده، حجم خرید در بخش مسکن کاهش و عرضه افزوده شد. این تغییر، انتظارات کاهشی را در بازار ملک رقم زد تا اینکه معاملات کل کشور در آذرماه ۳۲ درصد و در دیماه ۳۰ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل کم شد.
در شهر تهران هم یک دفعه از دو رشد ۱۵۴ درصد و ۱۲۹ درصد نقطه به نقطه معاملات مسکن که به ترتیب در شهریور و مهرماه نسبت به زمان مشابه سال قبل اتفاق افتاد، خرید و فروش ملک در آبان ماه به مثبت ۱۲ درصد، در آذرماه به منفی ۷۴ درصد و در دیماه به منفی ۶۸ درصد رسید.
البته در دیماه معاملات رشد نسبی را در مقایسه با ماه قبل تجربه کرد؛ بطوریکه در کل کشور خرید و فروش ملک ۲۲ درصد و در تهران ۴۱ درصد نسبت به آذرماه افزایش یافت که می تواند بعنوان قسمتی از خریدهای شب عید تلقی شود اما بازار آنطور که باید و شاید راه نیفتاده است. قیمتها هم در تهران بعد از یک افت ۱.۱ درصد در آذرماه، با رشد اندک ۱.۸ درصد در دیماه مواجه گردید.
واسطه های ملکی می گویند که خریداران دست نگه داشته اند؛ در صورتیکه حجم عرضه افزایش یافته و الان تعداد فایلهای عرضه شده به بازار چندین برابر تعداد متقاضیان است. عمده واحدهای خالی از سکنه هم در شمال تهران قرار دارد. گشتی در سایتها فروش آپارتمان نشان میدهد در مناطق ۱ تا ۵ پایتخت حجم قابل توجهی آگهی برای فروش به ثبت رسیده و البته با وجود آنکه قیمت بعد از هشت ماه ممنوعیت باردیگر به سایتها برگشته، سایه نرخهای کاذب در میان انبوه فایلها محو شده است.
مهدی روانشادنیا ـ کارشناس بازار مسکن ـ می گوید: بعد از سه سال افزایش مداوم قیمت مسکن و التهابات شدید بازار که منجر به ۵.۵ برابر شدن قیمت شد، گزارش آذرماه بانک مرکزی حاکی از کاهش ۱.۱ درصدی میانگین قیمت ها در آذر ماه نسبت به ماه قبل است. با اینکه این کاهش در مقابل افزایشهای ماهانه بیشتر از ۱۰ درصد شایان توجه نیست اما نمادی از تغییر جهت بازار از افزایش لجام گسیخته به دوره ثبات نسبی است.
ایرج رهبر ـ نایب رئیس انجمن انبوه سازان ـ هم بیان می کند: در هفته های اخیر عواملی همچون کاهش نرخ ارز، مسائل سیاسی و زمزمه های مربوط به مالیات خانه های خالی موجب شد بازار مسکن مقداری افت کند و دلالان مقداری خودشان را جمع و جور کردند. در حقیقت از کاهش قیمت مسکن نگران شدند و عرضه را در بازار زیاد کردند.
وی، ادامه ی ثبات و آرامش در بازار مسکن را منوط به افزایش ساخت و ساز دانست و اظهار داشت: تاثیرات سیاسی ممکنست در مقاطعی کوتاه به شکل روانی بر بازار مسکن تأثیر بگذارد اما پایدار نخواهد بود. با اهمیت ترین عامل ایجاد آرامش در بازار مسکن، افزایش تولید است. زمانی که محتکران ببینند دولت برای حوزه ساخت و ساز برنامه دارد به تدریج واحدهای خویش را وارد بازار می کنند؛ چون که ضرورتی برای احتکار نمی بینند و نگران کاهش قیمت می شوند. این مسئله به ایجاد روند پایدار در بازار می انجامد و بخش مسکن را در مقابل تکانه های بیرونی، مقاوم می کند.
قیمت مسکن در تهران متری ۲۷.۴ میلیون تومان
بدین سبب گزارش، دی سال جاری متوسط قیمت هر متر مسکن در شهر تهران ۲۷ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۹۸.۳ افزایش دارد. طبق اعلام بانک مرکزی همینطور تعداد معاملات انجام شده در دیماه سال ۱۳۹۹ معادل ۳.۵ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۷.۱ درصد کاهش و در مقایسه با ماه قبل ۳۷.۶ افزایش را نشان میدهد.



1399/11/10
16:56:59
0.0 / 5
1218
تگهای خبر: آرامش , ارز , بازار , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲