اشتغالزایی صنایع خلاق در ایران چقدر است؟

اشتغالزایی صنایع خلاق در ایران چقدر است؟

شاپ: بررسی ها نشان میدهد که نزدیک به دو میلیون نفر در صنایع خلاق کشور فعالند که ضمن ایجاد اشتغال و درآمدزایی، ارزآوری قابل توجهی برای کشور به دنبال دارند.



به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، با گسترش اینترنت و پیشرفتهای علمی و فناوری، روشهای خلاقانه ای برای تولید و توزیع و مصرف کالا بوجود آمده که از بسترهای مهم اقتصاد خلاق به حساب می آید. صنایع خلاق، صنایعی هستند که پایه و اساس آنها ایجاد و انتشار دانش و اطلاعات است. ریشه این مفهوم به صنایع فرهنگی بازمی گردد که در طول زمان و با انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات در چارچوب صنایعی چون سینما، موسیقی، پویانمایی و بازیهای کامپیوتری ظهور پیدا کرد.

امروزه صنایع فرهنگی و خلاق در خیلی از کشورها مورد توجه قرار گرفته و این امر به علت سرعت بخشیدن به رشد اقتصادی و تحقق برنامه های اشتغال در این کشورها بوده است.

با وجود آنکه میزان سرمایه گذاری لازم برای ایجاد یک شغل مستقیم در صنایع دیگر زیاد است، در صنایع خلاق و فرهنگی برای اشتغالزایی به سرمایه گذاری کمتری نیاز است. بعلاوه اشتغالزایی در صنایع فرهنگی بسیار متنوع است و دامنه گسترده ای از خدمات را شامل می شود. صنایع فرهنگی بیشتر به جذب نخبگان و متخصصان می پردازد و از این جهت می تواند معضل بیکاری در این قشر را کم کند.

عیسی منصوری ـ معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزیر کار، ضمن اشاره به اهمیت صنایع خلاق در حوزه کارآفرینی و کسب و کارهای دانش بنیان، می گوید: از منظر کارآفرینی در حوزه صنایع خلاق هنری می توان اشتغالزایی و تولید محصولات خوب را انتظار داشت به نحوی که نه تنها هنرمندان، بلکه فعالان حوزه فرهنگ و هنر هم از مزایای آن بهره مند شوند.

طبق بررسی ها حدود دو میلیون نفر در صنایع خلاق کشور فعالند که در صورت فراهم کردن ظرفیتها و بسترهای مناسب می توانند سهم کشور از اقتصاد و صنایع خلاقانه دنیا را بالا برند. وی درباره تعداد شاغلان این حوزه می گوید: طبق ارزیابی ها حدود دو میلیون نفر در صنایع خلاق کشور فعالند و در صورت فراهم کردن ظرفیتها و بسترهای مناسب و استفاده از دانش و اندیشه و خلاقیت و نوآوری می توانند سهم کشور از اقتصاد و صنایع خلاقانه دنیا را بالا برند.

برابر آمارها، میزان درآمد کشورهای پیشرفته دنیا از حوزه صنایع خلاق حدود ۹۰ میلیارد دلار برآورد می شود. حجم صادرات محصولات خلاق و خدمات فرهنگی طی سال ۲۰۱۵ بیشتر از ۵۰۰ میلیارد دلار بوده است در حالیکه در سال ۱۳۹۷ این میزان صادرات درحوزه صنایع فرهنگی کشورمان به ۴۵۰ میلیون دلار رسیده و حجم قابل توجهی از آن به صنایع دستی و فرش اختصاص داشته است.



محمد عبده ابطحی ـ مدیر رسته فناوری اطلاعات طرح تکاپوـ در گفتگو با ایسنا می گوید حوزه صنایع خلاق ضمن ایجاد اشتغال و درآمدزایی، ارزآوری قابل توجهی برای کشور به دنبال دارد.

وی توسعه اقتصاد خلاق در کشور را نیازمند وجود سرمایه، مهارت های کارآفرینی، زیرساخت های لازم و قوانین مالکیت فکری دانسته و می گوید: استفاده از فناوری در تمام مراحل بازاریابی، بازارسازی، طراحی، تولید و فروش می تواند زمینه ساز رشد روز افزون و با سرعت بالای صنایع فرهنگی در کشور باشد.

به اعتقاد مدیر رسته فناوری اطلاعات طرح تکاپو، صنایع خلاق با کمک هوش مصنوعی می توانند تا ۸۵ درصد فرصت های شغلی جدید در کشور ایجاد کنند.

بررسی وضعیت جایگاه کشورمان در حوزه صنایع خلاق مبین آن است که سهم ایران از بازار پرسود و گسترده این صنایع چندان بالا نیست بگونه ای در بعضی از حوزه های فناورانه محصولات فرهنگی و صنایع خلاق نظیر انیمیشن و بازی های کامپیوتری بیشتر به شکل مصرف کننده ظاهر شده ایم؛ با این وجود چند صباحی است که میل به توسعه صنایع خلاق در کشور گسترش یافته و شور و شوق بسیاری در کارآفرینی و نوآوری در این صنایع به چشم می خورد.



از آنجایی که تولید محصولات و خدمات فرهنگی بر خلاقیت، مهارت، دانش و استعداد تولیدکنندگان آن استوار است، صنایع فرهنگی را صنایع خلاق هم می نامند. صنایع دستی، تولید اسباب بازی، موسیقی، بازی های کامپیوتری، تبلیغات و گردشگری همچون زیرمجموعه های صنایع خلاق به شمار می روند.

در کنار صنایع دستی و موسیقی، بازی ها و پویانمایی های ایرانی کم کم جای خویش را در بین مخاطبان باز کرده و مراکز پشتیبانی از کارآفرینی در چارچوب مراکز نوآوری و شکوفایی یک به یک شکل گرفته و مورد توجه قرار گرفته اند.

صنایع خلاق با کمک هوش مصنوعی می توانند تا ۸۵ درصد فرصت های شغلی جدید در کشور ایجاد کنند.

در چند سال گذشته هم با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دیگر نهادهای حمایتگرا، عرصه جدیدی به روی صنایع خلاق در کشور گشوده شده و با عنایت به ورود شرکتهای دانش بنیان به حوزه تولید و شکل گیری شرکتهای خصوصی، فعالیتهای پراکنده ای در این حوزه انجام گرفته که پیشبینی می شود در بلندمدت به ایجاد بسترهای لازم برای توسعه صنایع خلاق در کشور و دستاوردهای قابل توجهی منجر شود و رشد روز افزون کسب وکارهای استارت آپی زمینه را برای توسعه صنایع خلاق ایرانی هموارتر کند.

به گزارش شاپ به نقل از ایسنا، در دنیای امروز توجه به صنایع خلاق و فرهنگی به یک لزوم فراگیر و مهم تبدیل گشته و صرفنظر از اقتصادهای پیشرفته دنیا، کشورهای در حال توسعه هم به سمت و سوی توسعه صنایع خلاق گرایش یافته و روی آن سرمایه گزاری نموده اند.

آمارها گویای آن می باشد که در کشور ما تعداد شرکتهای خلاق از مرز ۱۰۰۰ شرکت گذشته و رو به توسعه است و توجه به صنایع خلاق در اقتصاد دانش بنیان به علت ظرفیت بالا برای ثروت آفرینی و اشتغال، اهمیت بسیاری پیدا کرده است.





منبع:

1399/10/09
23:46:32
5.0 / 5
1603
تگهای خبر: ارز , اینترنت , بازار , برند
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
شاپ SHAAP